Waarop moet worden gelet bij de thuiszorg voor ouderen?

Het belangrijkste is dat alle ouderen in alle gemeenschappen mensen zijn en dat zij zo behandeld moeten worden. Alle ouderen hebben dezelfde rechten als ieder ander.
In de ouderenzorg moet de mens centraal staan

Naast goede gezondheidszorg hebben ouderen recht op dezelfde vrijheid als ieder ander. Dit is het perspectief dat moet prevaleren als het gaat om de zorg voor ouderen.

Voldoen aan de unieke behoeften van ouderen kan een moeilijke taak zijn voor thuisverzorgers, vooral omdat er altijd zoveel andere dingen te doen zijn.

Maar de enorme takenlijst mag geen belemmering vormen voor het verlenen van de nodige zorg aan ouderen.

Bovendien mag niet worden vergeten dat sommige ouderen kleine fouten kunnen uitvergroten tot grotere problemen. Maar het zijn de kleine dingen die je doet of laat die het grootste verschil kunnen maken.

De verzorger, moet zijn best doen om kwalitatief goede zorg te verlenen aan de ouderen in zijn omgeving. De zorg moet op de persoon gericht zijn en niet op zichzelf.
Behoud van waardigheid

Het behoud van de waardigheid van de oudere is zeer belangrijk.

Het leven wordt minder leuk als mensen ouder worden. Ouder worden overkomt iedereen, ongeacht sociale status of economische draagkracht.

Veel ouderen ervaren verdriet, pijn, verveling, lijden aan ziekte en eenzaamheid. Ze kunnen gemakkelijk hun waardigheid verliezen tegenover hun verzorgers, terwijl ze heel goed weten dat ze niets of niemand kunnen controleren.

Zij bevinden zich in een situatie waarin zij moeten luisteren naar en bevelen opvolgen van iemand anders, vaak een vreemde, zelfs als dat niet goed voelt.

Het onvermogen om maaltijden te bereiden, alleen een bad te nemen en elementaire activiteiten uit te voeren waaraan zij gewend waren, kan interne conflicten veroorzaken.

Velen verliezen ook hun mobiliteit. Dit zijn allemaal veranderingen in hun omstandigheden die voor hen in eerdere jaren van hun leven ondenkbaar waren.

De rol van de verzorger is de oudere te helpen zijn vertrouwen te herwinnen, zijn waardigheid te bewaren en hem zoveel mogelijk respect te geven. Een kleine blijk van respect en de juiste zorg kan het verschil maken voor een oudere.

Terwijl de verzorger voor de ouderen in hun eigen huis zorgt, kunt u hen helpen enkele taken zelf uit te voeren, u kunt zelfs een paar minuten bij hen zitten en praten over wat zij willen.
Maak veel gebruik van begrip

Gebruik maken van begrip is essentieel voor zowel de oudere als de verzorger. Zelfs de beste verzorgers weten dat ouderen soms een beetje chagrijnig kunnen worden of gemakkelijk dingen kunnen vergeten.

Het is de taak van de verzorger om deze situaties te herkennen en er op passende wijze mee om te gaan. Oudere mensen kunnen zich ook als baby’s gedragen, maar dit soort gedrag is nooit opzettelijk. Het is slechts een demonstratie van afnemende cognitieve vermogens.

Zij kunnen nog steeds dingen zeggen waar de verzorger het niet mee eens is of dingen die hen boos maken, maar het is essentieel om kalm te blijven en begrip en geduld te hebben. Hoe groter het begrip, hoe aangenamer en harmonieuzer de relatie met de oudere.
Respect voor privacy

Vertrouwen hebben in de oudere betekent dat de verzorger en de oudere over bijna alles kunnen praten en ook samen kunnen lachen.

Zij kunnen de gelegenheid bieden tot open en eerlijke gesprekken over het leven in het algemeen of over hun eigen ervaringen, zonder echter de grenzen van het respect te overschrijden.

Het is essentieel om als een vriend te zijn voor de persoon voor wie je zorgt. Dit helpt om een beter begrip tussen jullie beiden tot stand te brengen en zorgt voor een goede relatie.

Maar dingen delen die privé moeten blijven, betekent dat je de vertrouwensgrens doorbreekt.

De verzorger moet uit de buurt blijven van familieruzies en zijn eigen privéleven niet delen.
Meld alle vormen van misbruik

Oudere mensen kunnen een beetje chagrijnig zijn en dit kan ertoe leiden dat zij een beetje grof worden tegen de verzorger.

Van hen wordt niet verwacht dat zij dit accepteren, maar het is ook niet raadzaam om te roddelen over iets dat is voorgevallen. Het beste is om misbruik aan de juiste persoon te melden.

Het weigeren van een vriendelijker aanpak kan leiden tot ernstigere gevolgen voor de situatie.
Vertrouwen opbouwen en betrouwbaar zijn

Ouderen kunnen gemakkelijk het vertrouwen in een verzorger verliezen als deze te laat komt of zich niet aan de afgesproken termijnen houdt.

In tegenstelling tot jongeren hebben veel ouderen niet het geduld om iemand te blijven vertrouwen die zijn beloften niet nakomt.

De verzorger moet zich presenteren als iemand die te vertrouwen is.

De meeste ouderen hebben jarenlang zelfstandig geleefd, waardoor het moeilijk is vertrouwen in anderen te ontwikkelen.

Behoud van fysieke activiteit

Het is belangrijk dat ouderen actief blijven en betrokken zijn bij maatschappelijke of sociale activiteiten.

Beweging is belangrijk om gezond te blijven. Vaak raken ouderen geïsoleerd, eenzaam of zelfs depressief, vooral als ze hun echtgenoot hebben verloren.

Daarom moeten ze betrokken blijven bij hun familie en vrienden of ze kunnen er zelfs op uit trekken en nieuwe vrienden maken.

Er zijn veel voorzieningen in de gemeenschap die dingen bieden om te doen en plaatsen om naartoe te gaan die ouderen helpen sociaal en actief te blijven.
Gezond eten

Over het algemeen kunnen of willen ouderen niet zelf koken. Goede voeding is echter essentieel om gezond te blijven.

Er zijn verschillende opties die kunnen worden gekozen, van het thuis laten bereiden van maaltijden door iemand anders tot het laten bezorgen van thuis gekookt voedsel. Idealiter zijn het altijd evenwichtige en voedzame maaltijden.
Houd een zekere mate van toezicht

Als het mogelijk is om een camera of een soort bewegingssensor te installeren die de bejaarde in de gaten houdt en waarschuwt als er een ongeluk gebeurt, kan dit een optie zijn. Als alternatief kan een mobiele telefoon of een ander apparaat worden gebruikt om zo nodig hulp in te roepen.
Regel een schema

Ideaal is om een schema op te stellen voor de ouderen om hun routines vast te leggen, zoals baden, naar medische afspraken gaan, boodschappen doen, koken, schoonmaken, naast andere taken.

Het opstellen van een schema helpt niet alleen om het leven van de senior gestructureerd en georganiseerd te houden, maar helpt ook de zorgverlener om zijn werk te organiseren.
Beschikbare middelen gebruiken

Er zijn verschillende middelen beschikbaar voor ouderen. Deze middelen kunnen worden verkregen via de overheid, de gemeenschap of liefdadigheidsinstellingen.

Het is belangrijk te weten wat er beschikbaar is om alle beschikbare steun te benutten.
Zelfzorg

De verzorger moet gezond blijven om voor een ander te kunnen zorgen. Veel verzorgers lijden aan stress, angst, depressie en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Zelfzorg is belangrijk.

Indien mogelijk kan het delen van verantwoordelijkheden helpen. Het is ook belangrijk om pauzes te nemen, even afstand te nemen en te genieten van ontspannende momenten.

Chat
Hallo, hoe kunnen we u helpen?